Rozszerzenie profilu dotychczasowej działalności przedsiębiorstwa „Intercom” Piotr Jezik,
Michał Jezik, Krzysztof Skrobacki S.C. poprzez inwestycje mające na celu wdrożenie nowych
usług, świadczonych w województwie śląskim.
Nr projektu KPOD.01.03-IW.01-3854/24 Okres realizacji: 01.09.2024 – 30.06.2025 Wartość
przedsięwzięcia: 728 821,03 PLN Wartość dofinansowania UE: 473 437,41 PLN Realizowane
przedsięwzięcie dotyczy dywersyfikacji dotychczasowej działalności restauracyjnej w
przedsiębiorstwie „Intercom” Piotr Jezik, Michał Jezik, Krzysztof Skrobacki S.C.
W wyniku realizacji projektu przedsiębiorstwo wprowadzi łącznie sześć nowych usług.
-
1. Organizacja imprez, konferencji, spotkań, kongresów do 80 osób na Politechnice
Śląskiej z zapleczem multimedialnym oraz gastronomicznym. Sala będzie wykorzystywana do
organizacji różnych wydarzeń, takich jak konferencje. Sala konferencyjna zostanie
wyposażona w niezbędny sprzęt multimedialny i będzie przystosowana do prezentacji treści
multimedialnych przez prelegentów oraz uczestników spotkań.
-
2. Catering w oparciu o abonamenty dla odbiorców indywidualnych z dostawą do domu, z
użyciem opakowań wielokrotnego użytku. Ta usługa ma na celu dostarczenie smacznych
posiłków klientom, którzy cenią wygodę i jakość. W tym celu zostaną zakupione dodatkowe
urządzenia gastronomiczne, które umożliwią przygotowywanie i przewóz posiłków.
3. Potrawy z grilla sprzedawane dzięki ruchomej placówce gastronomicznej, na straganach,
festynach. Placówka gastronomiczna będzie składała się z mobilnego grilla, namiotu gastronomicznego
i urządzeń. Inwestycja pozwoli na obsługę nawet 50 osób na godzinę podczas imprez masowych,
festynów oraz będzie dostępna w ogródku letnim przed restauracją "Gościnna".
-
4. Potrawy z grilla na świeżym powietrzu w ogródku letnim przy restauracji Gościnna w
Gliwicach. W ramach zadania planowane są prace związane z utwardzeniem terenu o
powierzchni 150 m2 oraz wydzielić strefę ogródka letniego przed restauracją „Gościnna”.
5. Organizacja niskobudżetowych wesel i innych imprez okolicznościowych do 350 osób W
tym celu zostanie zakupione niezbędne wyposażenie, m.in. stoły i krzesła cateringowe, zastawa
stołowa.
-
6. Wypożyczalnia rowerów elektrycznych w celach rekreacyjnych. Planowane jest
uruchomienie usługi wypożyczalni rekreacyjnych rowerów elektrycznych. Przedsięwzięcie to
pozwoli na poszerzenie oferty oraz przyciągnięcie nowych klientów, zainteresowanych
aktywnym wypoczynkiem.
Dodatkowo, firma planuje usprawnienie procesu komunikacji z klientami poprzez zastosowanie
nowoczesnych, cyfrowych narzędzi. Będą to ekrany reklamowe zainstalowane w lokalach "Stołówka
Studencka" oraz "Bar u Piotra" będą prezentować ofertę restauracji, w tym danie
dnia, które wymaga codziennej aktualizacji oraz pełną gamę usług oferowanych przez firmę, takich
jak organizacja konferencji, catering abonamentowy czy wesela niskobudżetowe. Wnioskodawca również
planuje poszerzenie istniejącej instalacji fotowoltaicznej w restauracji „Gościnna”. Obecna instalacja
o mocy 25 kW zostanie powiększona o dodatkowe 20 kW, co pozwoli na oszczędności energii elektrycznej
oraz zaspokoi dodatkowe zapotrzebowanie związane z ładowaniem rowerów elektrycznych. Projekt
obejmuje również ramach komponentu szkoleniowego pracownicy wezmą udział w kursie dotyczącym
„Manager restauracji” oraz "Szkolenie online zarządzanie kosztami lokalu gastronomicznego",
Zaplanowane w projekcie działania przyczynią się do pozyskania szerszej grupy klientów dla oferowanych
usług. Planowane przedsięwzięcie ma na celu zwiększenie odporności wnioskodawcy na różnorodne
kryzysy, w tym na ewentualne przyszłe pandemie takie jak COVID-19, inne szybko rozprzestrzeniające
się choroby, a także kryzysy energetyczne czy kryzysy wywołujące skutki ekonomiczne. Celem przedsięwzięcia
jest wprowadzenie nowych usług w przedsiębiorstwie, które pozwolą na dywersyfikację prowadzonej
działalności i dotarcie do nowych grup odbiorców, zapewniając stabilizację przychodów w niepewnych
czasach.